Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ

Το όνομα Γερόσκηπος προέρχεται από τις λέξεις "Ιερός Κήπος". Πιστεύεται ότι στα αρχαία χρόνια ήταν μια εκτενής περιοχή με όμορφους κήπους αφιερωμένους στη θεά Αφροδίτη. Σήμερα οι κήποι έχουν αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο χωριό γνωστό για τις "κυπριακές λιχουδιές" του. Ο Γερόσκηπος είναι μία ακόμα στάση της πολιτιστικής 

ΠΕΤΡΑ ΤΟΥ ΡΩΜΙΟΥ

Η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της ομορφιάς. Η περιοχή "Πέτρα του Ρωμιού" είναι μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα. Η ονομασία "Πέτρα του Ρωμιού" ("η πέτρα του Έλληνα") σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, θρυλικό βυζαντινό ήρωα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο με την απίστευτη δύναμή του (7ος-10ος αιώνας). Λέγεται ότι με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον "Πενταδάκτυλο", τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών που προσπαθούσαν να δέσουν. Η περιοχή οφείλει στο βράχο αυτόν το όνομά της, ο οποίος υπάρχει ακόμα. Το σημείο αποτελεί μία στάση της πολιτιστικής διαδρομής "Αφροδίτη".

Λίμνη Παραλιμνίου

Η Λίμνη Παραλιμνίου είναι μια φυσική εποχιακή υφάλμυρη λίμνη στο ανατολικό άκρο της Κύπρου, κοντά στην επαρχία Αμμόχωστου. Βρίσκεται στα όρια των Δήμων Παραλιμνίου, Δερύνειας και Σωτήρας και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.
Η λίμνη εμπλουτίζεται αποκλειστικά από τις απορροές ομβρίων υδάτων κατά την χειμερινή περίοδο, κυρίως από τον χείμαρο Πλατύ που εισρέει ανατολικά της λίμνης, ενώ την θερινή περίοδο, αποξηραίνεται. Σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις, τα ύδατα της λίμνης διοχετεύονται μέσω του καναλιού το οποίο κατασκευαστηκε την δεκαετεία του 60', σε μικρά εμπλουστιστικά φράγματα για τον εμπλουτισμό της του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής. Τα πρώτα αρδευτικά κανάλια κατασκευάστηκαν το 1893[1].
Η λίμνη Παραλιμνίου είναι σημαντικός υδροβιότοπος της Κύπρου με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ο οποίος όμως έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Μεταξύ των ειδών ξεχωρίζει ένα σπάνιο είδος νερόφιδου, το Natrix natrix cypriaca, που συναντάται μόνο στην Κύπρο και ως εκ τουτου είναι προστατευόμενο είδος[2]. Η βλάστηση κυριαρχείται από αλοφυτικά είδη, ενώ μεγάλος αριθμός πτηνών φιλοξενειται μονιμά ή παροδικά στην περιοχή, με σημαντικότερο είδος το Vanellus spinosus (Πελλοκατερίνα).